Nyt multibiobrændselsanlæg
I 2012 vil vi påbegynde opførelsen af et multibiobrændselsanlæg på et areal i tilknytning til Mandøvej 10, hvor varme- og træpilleværket er beliggende. Anlægget skal afløse det eksisterende træpilleværk, som efterhånden er blevet 27 år gammelt. Vi vil her på siden følge etableringen af det nye anlæg, som forventes at kunne tages i drift i efteråret 2013.
Geotermisk anlæg
Hjørring Varmeforsyning har fået GEUS (De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland, som hører under Klima- og Energiministeriet) til at vurdere det geotermiske potentiale omkring Hjørring By. GEUS´s vurdering er, at der er gode muligheder for at etablere et geotermisk anlæg. Der er tre mulige sandstenslag i en dybde mellem 1,6 km og 2,1 km, hvor temperaturen er mellem 43 og 54 grader C, men da der ikke er seismik eller boringer i området, anbefaler GEUS, at der udføres seismiske undersøgelser. De seismiske undersøgelser er planlagt udført i 2012 og vil forhåbentlig bekræfte, at der er økonomisk grundlag for at udvinde geotermisk CO2-neutral varme fra undergrunden.
Nye afgifter
Med Folketingets vedtagelse af finansloven for 2012, er der sket en forhøjelse af NOx-afgiften, som ca. er femdoblet i forhold til i 2011. Afgiftsforhøjelsen rammer også Hjørring Varmeforsyning, som kan se frem til en årlig merudgift på op til ca. 1 mio. kr. - lidt afhængig af, hvilke anlæg det bliver aktuelt at producere på. Afgiftsforhøjelsen vil koste en standardforbruger med et forbrug på 18.100 kWh en årlig merudgift på op til ca. 100 kr.
Ny energiplan
I efteråret 2011 tog Folketinget hul på arbejdet med at få indgået en længerevarende energiaftale, som skal udstikke rammerne for udviklingen på bl.a. fjernvarmeområdet de næste mange år og ikke mindst finansieringen. Der er et håb om, at en aftale vil kunne indgås i begyndelsen af 2012. Vi følger forhandlingerne med spænding, da de vil være afgørende for bl.a., hvilke brændsels- og energiformer, der fremover skal satses på, behovet for energispareaktiviteter og kommende afgiftsudvikling.
Hjørring Varmeforsyning håber meget, at der i den nye energiaftale indgår oprettelse af en geotermifond, der fungerer som en garantifond, som spænder et økonomisk sikkerhedsnet ud under etableringsfasen for nye geotermianlæg. Garantifonden er nødvendig for, at Hjørring Varmeforsyning - efter at de seismiske undersøgelser er udført med et positivt resultat - vil gå i gang med boringerne, som typisk koster omkring 50 mio. kr.
Ny kommunal varmeplanstrategi
Hjørring Kommune, som er den lokale varmeplanmyndighed, vil i 2012 søge at få etableret en ny varmeplanstrategi, som bliver meget afgørende for, hvilke brændsler og produktionsanlæg, der fremover skal satses på i varmeforsyningerne i Hjørring kommune.
Hjørring Varmeforsyning vil blive inddraget i dette arbejde og er indstillet på at deltage aktivt, da strategiplanen - i lighed med Folketingets kommende energiplan - vil være afgørende for vores fremtidige udvikling.